tiistai 18. elokuuta 2015

Itsenäinen Suomi ja sota

   Suomen itsenäistymisen juhlavuosi lähestyy, kun kahden vuoden päästä juhlitaan 100 vuotiasta Suomea. Ja mitä Suomessa onkaan suunniteltu juhlavuodelle? Sotaelokuvaa tietenkin! Eilisen suuri uutinen oli, että Aku Louhimies on nyt saanut haalittua kasaan riittävästi rahaa, että Väinö Linnan Sotaromaaniin (tutumpi monelle myöhemmän nimensä Tuntematon Sotilas kautta) perustuvaa Sotaelokuvaa voidaan lähteä viemään eteenpäin. Ensi-ilta tällä 7 miljoonan euron budjetin elokuvalla olisi tietysti 2017, kun itsenäistymisestä on kulunut 100 vuotta.

   Asia on askarruttanut minua ennenkin suuresti: miksi Suomen itsenäisyyttä juhlitaan nimenomaan sotien kautta ja erityisesti itsenäistymiseen liittymättömien sotien kautta? Eihän Yhdysvalloissakaan itsenäisyyspäivänä muistella vuoden 1865 sisällissotaa, Vietnamin sotaa tai toista maailmansotaa. Ero amerikkalaiseen itsenäisyyspäivän juhlintaan on muutenkin melkoinen, jossa itsenäisyyttä juhlitaan iloisilla grillijuhlilla ystävien ja sukulaisten seurassa, korttelijuhlissa yhdessä pelaten ja leikkien. Olen monesti hauskuuttanut amerikkalaisia ystäviäni kertomalla suomalaisesta itsenäisyyspäivän juhlinnasta, johon kuuluu hautausmaalla käyminen ja kotisohvalla presidentin järjestämien linnanjuhlien katsominen. Yhdysvalloissa kenenkään mieleen ei tulisi seurata vastaanottoa valkoisessa talossa, kun voi pitää itsekin hauskaa!
   Moni ulkomaalainen ystäväni on ihmetellen kysynyt, että eivätkö suomalaiset ole iloisia itsenäisyydestään? Vaikka olen asiaa itsekin monesti ihmetellyt, olen selittänyt asian jotenkin niin, että suomalaiset eivät liity itsenäisyyspäivää varsinaisesti vuonna 1917 tapahtuneeseen itsenäistymiseen. Monelle suomalaiselle on itse asiassa varsin epäselvää, mitä itsenäistymisen yhteydessä tapahtui. Meiltä puuttuu yhteisesti jaettu suuri ja ylevä kertomus itsenäistymisestä, koska yhden ainoan vuoden sisään mahtui toisilleen vihamielisiksi muuttuneiden kansanryhmien aseistautuminen, verinen sisällissota, saksalaisen kuninkaan asettaminen valtion johtoon yli laillisten hallintomenettelyiden ja kotimaisten vankileirien saaristo. Kun itsenäistyminenkin tapahtui menemällä hattu kourassa Pietariin ja anomalla itsenäistymistä Leniniltä ja bolshevikki-puolueen johdolta, on tapahtumasarjasta vaikeaa tehdä sellaista sankaritarinaa, josta voitaisiin rakentaa vuosittain juhlittava sankaritarina, jollaista erityisesti patriottisesti ajattelevat piirit tuntuvat kaipaavan.
   Sen sijaan itsenäisyyspäivää on alettu juhlia vuosien 1939-1945 muistojuhlana. Erityisesti talvisodan aatto tarjoaa kehyksen, jota vasten saadaan luotua tarina yhtenäisesti ylivoimaista vihollista vastaan käyvästä kansakunnasta. Koska talvisodan aattona niin vasemmisto kuin oikeistokin yhdistyivät Neuvostoliittoa vastaan, juuri tästä on löydetty kansakuntaa yhdistävä tarina, jota itsenäisyyspäivänä voidaan juhlia.
   Näin myös valtaosan suomalaisista mielissä itsenäisyys liittyy juuri sotien aikaan, talvi- ja jatkosotaan. Asiantilaa vahvistetaan vuosittain näyttämällä televisiosta elokuvia sodasta, veteraanien juhlistamisella ja erilaisilla kulkueilla sankarihautausmaille. Itsenäistymisen sijasta juhlitaankin sotia ja niissä kaatuneita.
   Eikä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla näytä tuovan muutosta. Suuren osan suomalaisia näkökulmasta sota näyttäytyy entistä keskeisempänä osana juhlavuotta ja suomalaista itsenäisyyttä. Kokeilkaapa vaikka googlessa kirjoittaa hakusanaksi "itsenäinen Suomi" tai "Suomi itsenäisyys" ja katsoa millaista kuva-aineistoa eteen aukeaa: talvi- ja jatkosodan kuva-aineistoa.
   Suomen itsenäistymisen kannalta se todellinen tarina on vähemmän hohdokas:

  

2 kommenttia:

  1. Itse panin merkille - en toki ainoana - kansan ehdotukset Louhimiehen Tuntemattoman näyttelijöistä (ks. esim. http://www.iltalehti.fi/viihde/2015081920198585_vi.shtml). Iso osa, jos kohta kaikki, ehdotetuista näyttelijöistä ovat iältään 40+, osa reilustikin. Tämähän ei sinänsä ole mitenkään yllättävää, vaan jatkaa Laineen tuntemattoman linjoilla.

    Kuitenkin se, mikä mun mielestä on kiinnostavaa, että ihmisiltä puuttuu käsitys siitä, että miehet, jotka sodissa sotivat olivat oikeasti todella nuoria. Itsekin olisin heihin verrattuna varttunut. Jää nähtäväksi keitä Louhimies lopulta näyttelijöiksi valitsee, mutta valitsemalla selkeäsi "yli-ikäiset" esittäjät, vaalitaan muistoa sodan "vanhoista" sankareista. Valitsemalla aidosti nuoria näyttelijöitä uudistuisi sodankäyneiden kuvasto. Tietysti vaarana on se, että nuoret näyttelijät eivät omaa sitä karismaa, mitä esim. Rokan, Koskelan tai Hietasen näytteleminen vaatii. Kuitenkin on syytä muistaa, että "aidot" Rokat, Koskelat ja Hietaset olivat verrattain nuoria ja silti karismaattisia.

    VastaaPoista
  2. Ajattelisin, että Suomen itsenäisyyspäivänä juhlitaan pikemminkin itsenäisyyden säilymistä kuin sitä itsenäistymistä itsessään. Itsenäisyyden säilyttämistä pidetään ehkä suurempana ihmeenä, sillä itsenäistymisen aikaan Venäjä oli heikko, kun valta oli juuri vaihtumassa. Sen sijaan talvi- ja jatkosodan aikaan Neuvostoliiton ajateltiin olevan voimissaan.
    Ajattelisin myös niin, että koska monet suomalaiset tietävät, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys, sitä halutaan kunnioittaa ja siksi itsenäisyyspäivänä muistellaan vainajia ja rentoudutaan kynttilän valossa.

    VastaaPoista