maanantai 12. tammikuuta 2015

Arkielämän tutkivaa oppimista

Pohjois-Kaliforniassa vietettyjen kuukausien jälkeen suuntasimme nokkamme kohti San Antoniota, siis Texasiin. Stereotyypoiden Yhdysvallat iski vasten kasvoja: valtavia autoja ja suurikokoisia ihmisiä, halpaa bensaa, aidattuja asuinalueita, pikaruokapaikkoja toistensa perään, megakirkkoja sekä ampumaratoja, joissa olisi voinut käydä testaamassa niin tavallisia käsiaseita kuin automaattiaseitakin ennen ostopäätöksen tekemistä. Ihmiset olivat superystävällisiä ja kohteliaita myös meille, täysin vieraille ihmisille. Alue oli täysin erilainen kuin Berkeley, jota luonnehtii ennemminkin ympäristötietoisuus ja liberaalius, mutta toisaalta ihmiset ovat sulkeutuneenpia ja enemmän omiin projekteihinsa keskittyneitä.

Jäin miettimään miksi Yhdysvaltojen osavaltiot ovat niin erilaisia? Mistä tässä on kyse? Lähdin etsimään selitystä mistäs muualtakaan kuin alueiden menneisyydestä. Molempia alueita yhdistää tietyt tekijät. Ne asutettiin käytännössä melko samoihin aikoihin 1800-luvulla. Kummallakin alueella on ollut voimakas yhteys Meksikoon ja kumpaisenkin alueen asutuksessa espanjalaisilla lähetyssaarnaajilla ja heidän perustamillaan missioilla on ollut voimakas asema. Kummallekin alueelle on muuttanut eurooppalaisia siirtolaisia, Texasiin enemmän maatiloille viljelijöiksi ja karjankasvattajiksi, Kaliforniaan kullan perässä onnea etsimään. Nämä osavaltiot ovat nykyisin asukasluvultaan USA:n kaksi suurinta ja kummassakin asuu paljon siirtolaisia. Kummallakin on pitkä rannikko, sekä yhteinen raja Meksikon kanssa.
Texas on iso. Se on isompi kuin Ranska ja Iso-Britannia yhteensä. Ei nyt kuitenkaan yhtä iso kuin Alaska, mutta iso kuitenkin. Ennen kuin siitä tuli yksi osavaltio, se oli valtio. Vuodesta 1836 vuoteen 1846 the Republic of Texas oli olemassa. No, Kalifornia on myös aika iso, mutta se on kooltaan vain 2/3 Texasista. Ja olihan Kaliforniakin toki oma valtionsa ennen kuin siitä tuli yksi osavaltioista, mutta toisin kuin Texas, Kalifornia ei ole tehnyt tästä itsenäisyyden ajastaan fetissiä.

Monen mielestä Kalifornia on USA:n kamalin osavaltio. Kaikista Yhdysvaltojen osavaltioista juuri Kaliforniassa on korkein arvonlisävero (jopa 10%). Kaliforniassa on myös kaikkein kallein sähkö ja bensakin maksaa enemmän kuin muissa osavaltioissa. Kalifornia on ainoa osavaltio, joka verottaa hiilidioksidipäästöistä. Joissain kaupungeissa tupakointi on kiellettyä jopa omalla takapihallasi. Monissa kaupungeissa roskien kierrättäminen on pakollista. Jossain koulupiireissä lapset "pakotetaan" katsomaan epäilyttäviä dokumentteja, joissa käsitellään mm. sateenkaariperheitä sekä avioeroja. Monissa koulupiireissä historiantunneilla käsitellään myös pieniä kertomuksia, alkuperäisväestön kohtaloja sekä orjuutta. "Nanny-state" Kaliforniassa edes salmiakkia ei löydä kaupoista, se kun on ihmiselle vaarallista syötävää.  

Texasin talous voi hyvin, itse asiassa se on koko USA:n talousihme. Texasissa ei turhia päästöveroja lätkitä eikä ihmisten oikeuksia rajoiteta verotuksella tai ympäristöhihhuloinnilla. Texas ja Kalifornia ovat poliittisesti katsoen toistensa vastakohtia. Kalifornian kokonaisverotus on Yhdysvaltojen neljännksi korkein, Texas löytyy sijalta 45. Kalifornia on demokraattien valtakuntaa, Texas republikaanien. Ja niin edelleen.

Kiinnostavinta tässä kaikessa on se, miten ihmettelystä ja kysymyksestä seurasi tiedon etsintää ja lopuolta tämä blogikirjoitus. Prosessi nimittäin täyttää hyvin tutkivan oppimisen periaatteet. Aidosta hämmästyksestä ("Hei nyt mä löysin sen stereotypioiden Amerikan") muodostui kysymys ("Miksi Texas ja Kalifornia ovat nykyään niin erilaiset osavaltiot"), johon lähdin etsimään vastauksia niin internetistä kuin kirjallisuudestakin. Toinen, johon huomioni kiinnittyi, oli se, miten suomalaiselle "korkea" verotus ei tunnut ihmeeltä, ympäristön hyvinvoinnista huolenpitäminen tuntuu normaalilta ja sekin, että kouluissa opetetaan asioita useasta eri näkökulmasta tuntuu ennemminkin rikkaudelta kuin ihmisoikeuksien polkemiselta. Tulkitsen ja arvotan asioita siis omasta viitekehyksestäni käsin. Itsestään selvä asia, mutta sellaisenaan sitäkin tärkeämpi ottaa huomioon.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti